Network Cihazları

REPEATER (TEKRARLAYICI)


 Repeater cihazları OSI modelinin 1. katmanında çalışan cihazlardır. Repeater çalışma mantığı olarak bağlı olduğu portan aldığı sinyali diğer tarafa sinyali daha güçlendirerek gönderirler. Taorik olarak bir sinyaliin kablo üzerinden taşınma uzaklığı maksimum 100m olarak bilinir ama pratikte bu 90 ile 95m arasıdır. İletilen sinyallerin biliniği üzere 5V olarak çıkar, fakat zamanla bu sinyal seviyesinde düşme yaşancağı için Repeater cihazları kullanarak bu bu sinyaller tekrar güçlendiriler. Bu şekilde data veya iletimin sağlam bir şekilde karşıya ulaştırılması sağlanılır. Bu şekilde Repeate kendisine gelen sinyali normal seviyeye çıkarırıp tekrar hata verir. Layer1 de çalışırlar. Günümüzde pek kullanımı yoktur.

HUB


Hub'lar neredeyse günümüzde kullanımı olmayan cihazlardır diyebiliriz. Hub'larda Repeater cihazlarına benzer olarak sinyal güçlendirme işlemini yaparlar diyebiliriz. En belirgin fark olarak Repeater'a göre daha çok port bulundurmasıdır. hub da aynı şekilde Layer 1 cihazlardır. Pasif Hub sinyali güçlendirmez sadece çoklayıcı olarak kullanılır, aktif Hub ise sinyali güçlendirme özelliği vardır. Ayrıca zeki Hub dediğimiz Hub ise konsol portlarına sahip olduklarından trafik akışını kontrol etmek için programlanmıştır. Ahmak Hub ise gelen sinyalleri güçlendirerek portlara aktarır. Kontrol işlemi yapmazlar.
 Hub da Reapter gibi günümüzde nereeyse kullanımı yoktur. Bunun temel sebebi güvenliği en az olan cihaz olması ve collisiona neden olması. Çünkü hub çalışma mantığı olarak aldığı bir sinyali yada datayı tüm portlara dağıtır ve bu şekilde data kime ait ise o alır. Bu çalışma mantığı ile gereksiz trafığe neden olmaktadır. Ayrıca güvenlik sıkıntısı olmaktadır. Çünkü veriyi tüm portlara dağıttığı için sniffer programları ile başkasına giden dataları kolay bir şekilde çalmak mümkündür. Bu gibi durumlardan dolayı artık kullanımı neredeyse yoktur. Tabi switchlerin gelişmesi için oldukça öneme sahiptirler.

Not: İnternet kafelerin bir çoğunda Hub malesef kullanılmaya devam edilmektedir. Bu yüzden internet kafelerde şifre bilgilerinin çalınması yukarıda bahsettiğim nedenlerde dolayı oldukça kolaydır. Bu yüzden bu gibi durumlar maruz kalmamak için dikkat etmelisiniz.

BRİDGE


Birdge'ler iki LAN yada smal LAN diye tabir edeceğimiz bölümleri bir bir birine bağlayan cihazlardır. Bridge Layer 2 (Data Link Katmanı) cihazlardır. Yaptığı en önemli iş LAN trafiğini filtreleler, eğer local bir trafik varsa bunu ayrı tutar. Bu işlemi NIC üzerindeki MAC lere bakarak yapar. Layer 2 de çalıştığı için gelen framaleri yönlendirir. Mac adresinden kaynaklanabilecek collision kölümlerini ayırır. 2 veya daha fazla portlu cihazlardır.

SWİTCH  

Switch Layer 2 de çalışan  Hub ın gelişmiş hali cihazlardır. Switchler anahtarlama işlemi yaparlar. Bu anahtarlamayı MAC adresine göre yapar. Hub da iletilmek istenen data her porta dağııltılırken Switch anahtarlama yaptığı için gönderilen datayı sadece gideceği porta gönderir. Bu işlemi de MAC adreslerini öğrenerek gerçekleştirir. Bu şekilde trafik engellenmiş olur ve belli seviyede güvenlik sağlamış oluruz. Çok portludur, 48 porta kadar olanları vardır. Layer 3 switchler günümüzde mevcuttur. Bu Switchler çok daha güçlüdür yani yetenek olarak çok daha fazla iş görürler. En önemli özelliklerinden biri VLAN (virtual Local Area Network) işlemini sağlarlar. Bu konuya ilerki konularda çok geniş yer verilecektir. Switchlerde belli bir trafiğe kadar kontrol etme yeteneğine sahiptir. Çünkü üzerinde bulundurduğu bufferlar bir yoğun trafik altında dolup collision satayamaz hale gelirler.

ROUTER 

 Router OSI modelinin 3 katmanında çalışan, yönlendirme işlemini gerçekleştiren cihazlardır. Routerlar farklı Layer 2 ağlarını bir birine bağlamak için kullanılır. Routerlar gelen paketleri doğru bir şekilde switche gitmesini sağlar bu işlemide IP lere göre yapmaktadır. Yani Router IP bazlı yönlendirme işlemini gerçekleştirir. Router büyük ağların yönetimini kolaylaştırmakda çok önemlidir.
En önemli özellikleri; en kısa yolu seçme ve paketlerin en hızlı şekilde iletiminı sağlar. Bu işlemide Layer 3 de IP  adresleri aracılığıyla yapmaktadır. LAN, WAN, MAN ağlarını bir birine bağlamakta kullanılır.

Yorumlar