Fortigate DOS ve DDOS Policy

Distributed Denial of Service olan DDOS, Türkçe olarak ‘Dağıtık Hizmet Engelleme’ saldırıları olarak geçmiştir. DDOS saldırısı bağlatıdan düşürme veya erişime engelleme olarak düşünebiliriz. İlk zamanlarında yanızca DOS ( Denial of Service) olan saldırı türü, o haliyle bir tek kaynaktan hedefe yönelik saldırı şeklinde ortaya çıkmıştır. Zamanla gelişimini sürdüren DDOS, çoklu kaynaklardan bir hedefe saldırabilme yetisine sahip etkili bir saldırı türü halini almıştır. Bu şekilde bir çok bilgisayardan (Zombi) yoğun bir akışa tutulan sistemin kaynaklarını tüketerek sistemi hizmet veremeyecek duruma getirirler. Bu saldırlardan korunmamız için Fortigate’te Policy oluşturabiliriz.
Şimdi bu Policy nasıl oluşturacağımıza bakalım. Policy ve Opjects sekmesinin altında bulunan IPv4 DOS Policy’e tıklıyoruz.

Daha sonra buradan kendi sistem kaynaklarımızın gücüne göre aşağıdaki resimde olduğu gibi kurallar belirliyoruz. Benim yaptığım cihaz FG100D. Şimdi bu noktada bir kaç önemli yeri belirtmek isterim. Öncelikle kuralları belirlerken kendi sistem kaynaklarınıza göre belirleyin. Taşıyabileceği maksimum değer neyse ona göre belirleyin. Benim belirlediğim değerler bana özel. Belirlediğiniz kuralların dışına çıkan olursa istedğiniz bağlantıları (ip adrslerini) engelleyebilirsiniz ve log tutabilirsiniz. 




Bu aşamları yukarıdan aşağıya doğru düzenledikten sonra.
Status : Bu kısım işaretlenirse ilgili saldırı kuralı etkindir. İşaret kaldırılırsa pasiftir.
Logging : Eğer bu kısım işaretlenirse saldırı Logları kayıt edilir.
Action : Belirlenen aksiyonlar gerçekleşir ve eşik değeri aşılırsa ne yapılacağını belirler.
Pass : Eşik değeri aşılsa bile işlem yapmaz.
Block : Eşik değeri aşılınca paketlerin geldiği ip adresi ve paket akışı engellenir.
Threshold : Paketin saniyedeki akış sayısı
Enable this Policy : Aktif olursa bupolicy aktif olur demektir





Yorumlar