Ağ Temelleri

Ağ Nedir?


Ağ nedir dendiği zaman benim ilk aklıma gelen evde kullandığımız modem ile oluşturduğumuz temel yapıyı örnek verebiliriz. Tanım olarak: birden fazla bilgisayarın (laptop, pc, telefon, taplet, tv, yazıcı vs.) belirli protokolleri kullanarak bir biri ile iletişim kurup kendi aralarında paylaşım sağladığı yapıya ağ denir. Parantez içinde belirtiğim cihazların listesini uzatabiliriz. Bu tanımı biraz geniş tuttum çünkü ağ denince yapılan bir çok tanımda genelde bilgisayar örneği verilir, günümüzde ise neredeyse elimizin altındaki bir çok teknolojik cihaz sayesinde herhangi bir yerde herhangi bir ağa bağlanabilir durumda olmamız benim bu tanımı biraz geniş tutmama sebep oldu.

Server ve Client (Sunucu ve İstemci)

Server; genel olarak sahip olduğu donanım ve veri kaynaklarını diğer istemciler ile paylaşın ağ cihazıdır. Bu ağ cihazı en basit olarak; bilgisayar veya sunucu olabilir. Eğer temelde bir istemcinin isteklerine cevap verip elindeki kaynakları paylaşıyor ise bu onu server (sunucu) yapar. 

Client; ise sunucudaki kaynaklara erişim sağlamamak için talepte bulunan ağ cihazlarına denir. Günümüzde son kullanıcı olarak kullandığımız bir çok bilgisayar, telefon vs. cihazlar istemci (client) konumundadır. 

Ağ Türleri

Ağlar genelde iki mimariye sahiptir. Bunlar Peer To Peer (P2P) ve Server-Client mimarisi. 
Peer to Peer mimarisinde sunucu yoktor,  karşılıklı iki ağ cihaz duruma göre client veya server rolünü üstlenir diyebiliriz. Kısaca iki ağ cihazı arasında veri paylaşmamızı sağlayan mimaridir. Evde herhangi bir ağ bağlantı cihazı olmadan çapraz kablo kullanarak iki laptop veya pc arasında yapılan veri paylaşımı Peer to Peer en basit örnektir. Ayrıca sıkça kullandığımız; torrent, ares gibi programlar Peer to Peer mimarisi ile çalışmaktadır. Torrent verileri indirirken aslında karşı tarafta bir bilgisayar ile Peer to Peer bağlantı yapmış oluyoruz. P2P mimarida kullanılan mimariler ise IPX/SPX veya NetBEUI dir. 
Server-Client mimarisinde ise; server elindeki kaynakları servis eder, client ise bu servisleri talep eder ve kullanır. Buna da en basit örnek olarak her an iletişim halinde olduğumuz web siteleri server örnektir. Örnek vermek gerekirse google web tarayıcıdan giriş yaptığımız dakika aslında biz google ait ip adresli server talepte bulunuyoruz açılan googel sayfasıda bu talebe verilen cevaptır. Bu  ikili ilişkiyi ileriki makalelerde geniş bir şekilde anlatacağım. 

Bir sonraki ağ makelmizde LAN, MAN, WAN yapılarını paylaşacağım.

Yorumlar