VPS ve VDS nedir?

Bir önceki yazımda sizlere sanallaştırma konusunda bahsetmiştim. Umarım faydalı olmuştur. Bu yazımda ise sizlere sanallaştırma işlemleri sırasında kullandığımız VPS ve VDS kavramlarını anlatacağım. Daha önce anlattığım gibi bir bilgisayarın birden çok bilgisayar gibi kullanılması işlemine sanallaştırma demiştik. Bu çoklu sanal sistemler içerisindeki oluşturulmuş bilgisayarlara, sunuculara verilen ad VPS ve VDS dir.

VPS (Virtual Private Server) : "Sanal Kişisel Sunucu" olarak adlandırabilirsiniz. VPS olarak ayarlanmış sunucu veya bilgisayarlar üstüne kurulu oldukları fiziksel sunucunun kaynaklarını ihtiyaç duydukları kadar kullanırlar. Yani; üzerinde bulundukları fiziksel sunucuda iş parçacıkları kullanımda sınırlama yoktur. Kimi durumlara göre avantaj olurken kimi durumlara göre dez avantaj durumuna gelir. Örnek olarak bir host bulunduğu fiziksel sunucunun tüm kaynaklarını kullanmasını gerektiren bir işlem yaparken diğer hostların kaynaklarını kullanır bu durumda dezavantaj olur. Yani VPS kaynağı ihtiyaç duyduğu kadar kullanır.

VDS (Virtual Dedicated Servr): "Sanal adanmış  sunucu" olarak Türkçe adlandırmak mümkün. VDS olarak ayarlanmış bilgisayar veya sunucular ise sunucuya tahsis edilen donanım kaynağı (Ram, depolama, CPU) sunucu sadece o kısmı kullanır. Diğer sunucuların donamım kaynaklarına müdahale edilmez. Yani fiziksel sunucudan tahsis edilen kaynak kadar host kullanır, hepsini veya azını kullanması diğer host'ları etkilemez.

Yorumlar