Ağlar LAN (Local Area Network), WAN (Wide Area Network ), MAN (Metropolitan Area Network) olmak üzere 3 ayrı gruba ayrılır. Bu hiyerarşi aslında internet dediğimiz yapıyı oluşturur. Gerçekte internettin bir bulut olmadığını biliyoruz. Bu konuya da ayrıca değineceğim, aslında internet kavramının tam olarak ne olduğunu farklı bir boyuta ele almayı düşünüyorum.
LAN (Local Area Network) nedir?
Tanım olarak birden fazla bilgisayarın hub aracılığıyla kurduğu en küçük ağ yapısına LAN denir. LAN ağları internetin en küçük yapısıdır. LAN ağları 100baseT UDP kabloların kullanıldığı ağlardır. Basit bir örnek vermek gerekirse bir internet kafedeki ağ yapısı minimal düzeyde bir LAN yapısıdır. 80 bilgisayarın olduğunu varsayarsak bu 80 bilgisayar bir kaç hub ile bir birine bağlanmıştır ve bu yapı LAN oluşturur. Bu LAN ağları en hızlı ağ yapılarıdır.WAN (Wide Area Network) Nedir?
WAN ağları birkaç LAN ağının router (yölendirici) aracılığıyla oluşturduğu ağdır. WAN ağları LAN ağlarına göre daha yavaştır. WAN ağları bir bulunduğumuz yerdeki bilgisayaların daha uzakta kullanıcılar ile iletişim kurmasını sağlar. Aslında bu sekilde en basittinden internet dediğimiz kavram oluşmuş oluyor. Yani en yaygın olarak kullanılan WAN internettir.
MAN (Metropol Area Network) Nedir?
MAN ağları çok büyük coğrafi bölgeler arasındaki ağlardır. MAN ağları genelde fiber otpik kablolar dedğimiz yüksek iletim hızına sahip bağlantılar kullanarak çok fazla LAN arasında iletişim kurulmasını sağlar. MAN ağları internet için iletişim hizmeti sunar diyebiliriz. MAN da orta-yüksek veri oranları iletişim kanalları bağlı olabilir. Bir metropol alan ağı yerleşke veya bir metropol alanı kapsayan geniş bilgisayar ağıdır. Onun coğrafi kapsamı, bir WAN ve LAN arasında kalır. MAN'lar metropol alanda LAN lar için internet bağlantısı sağlar ve onları internet gibi daha geniş alan ağlarına bağlar* olarak tanımlanmıştır.
Bu yazımda LAN, MAN, WAN kavramlarından bahsettim. Sonraki yazımda sizlere İnternet İletişim Teknolojilerinden bahsedeceğim. Tabi LAN, WAN, MAN kavramlarını burada temel anlamları ve kafamızda bir şekil oluşması için anlattım, bu konular gerçekte çok geniş konulardır. İlerleyen zamanlarda bu konuları detayla bir şekilde değineceğiz. Bunların uygulamalarını Cisco Paket Tracer ile yapmaya çalışacağız.
Yorumlar
Yorum Gönder